bergfun.nl © 2012 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Nieuws

 

Gepland voor 2012

Vakantiehuis in de Dordogne

Oostelijke Middellandse Zee Cruise met de MSC Divina

 

 

 

 


 

Nijlcruise Egypte, februari 2012.

 Na een vlucht van bijna 5 uur is het uitzicht boven Egypte heel apart.  Overduidelijk te zien dat alleen aan beide oevers van de Nijl het mooi groen is en verder is het echt een grote zandbak! De aanwezigheid van water bepaalt het leven. Bij mij zelfs dubbelop, ik verdien er mijn brood mee. ;-)

 

Eenmaal geland hoorden we dat onze boot niet zoals gepland in Luxor lag, maar 60 km verderop in Esna. Eigenlijk nog mazzel, want van de 240 km die we varen vanaf Luxor naar Aswan kunnen we toch nog 180 km echt doen. Het sluispersoneel van de enige sluis op de route staakt maar gelukkig ligt ons schip aan de goede kant van de stremming. De busrit was weer een nieuwe ervaring. Wat een onvoorstelbare armoede hier buiten de stad! De mensen leven boven op hun eigen vuil. De meeste huizen hebben alleen maar een paar rieten matten of oude kleden als dak. Nu regent het hier volgens de gids slechts 2 dagen per jaar, en dat duurt dan maar een kwartiertje, maar toch!

Ons schip, de “l’Aube du Nile” (dageraad van de Nijl) is een van de mooiere die hier rondvaart, alles marmer, ruim zonnedek en vooral mooie kamers en goed eten.


De volgende morgen moesten we er om 5 uur al uit want om 6 uur vertrok de bus naar de vallei der Koningen waar veel graven van de oude farao's zijn. Daarna nog naar de tempel van Hatsjepsoet en nog naar de kolossen van Memnon.

 

Lekker rozig van de wandelingen en de flink stijgende temperaturen  weer terug naar de boot die gelijk vertrok richting Edfu. Na de lunch heerlijk tijdens de vaart op het bovendek gezeten, de temperatuur was daar ..... Sorry hoor; 27,6 gr. (03 februari)

Op dag 3 vertrokken we om 7 uur al naar de tempel van Edfu. Dit is de minst beschadigde en volgens de kenners de mooiste langs de Nijl. Aan wal gekomen zagen we geen bus staan maar wel tientallen koetsjes.

 

Dat bleek dus ons vervoer erheen, dwars door de stad. Een belevenis op zich. Onze koetsier, Mohamed, was zeker wel 11 of 12 jaar oud. Niet de meest veilige manier van transport maar we kwamen goed aan, als ik het paard was geweest waarschijnlijk niet want het mannetje haalde regelmatig onnodig te zweep tevoorschijn om het beestje aan te sporen. Bij de tempel voor de ingang werden we gelijk uitermate vriendelijk belaagd door kooplui die je mee willen slepen naar hun kraam. Maar we gingen gelijk naar binnen waar we alles rustig konden bekijken. Toen we 5 minuten voor vertrek weer naar buiten gingen zag de koopman ons al op afstand aankomen. Even mee geweest en de vriendelijk was ver gedaan toen we niks kochten. Dit agressieve aanklampen is echt een nadeel hier. Je kan niet fatsoenlijk een paar meter over straat lopen zonder dat ze een sjaal om je nek gooien die je dan moet kopen. Maar na een paar dagen begint het wel te wennen.
Terug aan boord gingen de trossen gelijk los en voeren we via Kom Ombo verder stroomopwaarts naar het zuiden. 's Avonds laat kwamen we aan in Aswan, een hele grote stad (650.000 inw.) waar we 2 dagen bleven liggen. Wij zaten toen al bij de Egyptische dansavond waarvoor we een leuke outfit hadden aangeschaft in het boetiekje aan boord, de verkoper heeft ons ook gelijk geschminkt. Meer dan de helft van de gasten was verkleed en het was een hele leuke avond. Anja nog heeft moeten buikdansen en ze deed het echt heel leuk, gekleed als een echte Egyptische.

Dag 4 was er een excursie naar Abu Simbel, de mooiste tempel van Egypte maar daarvoor moest je 3,5 uur heen en weer 3,5 uur terug in de bus zitten, dus wij hebben zoals de meesten gepast en zijn lekker aan boord gebleven en hebben op het bovendek in het zonnetje gelegen en zijn dus ..... verbrand. We hadden geen betere week kunnen kiezen met het Nederlandse weer in gedachten waar over een mogelijke Elfstedentocht werd gesproken.

Maandagmorgen (dag 5) werden we liggende in Aswan om 7 uur opgehaald voor de ochtendexcursie. Eerst gingen we naar de 110 meter hoge stuwdam die zorgt voor alle elektriciteit hier in Zuidelijk Egypte. Hiervan had ik veel verwacht maar dat viel zwaar tegen. Het was wel hoog aan de ene kant, maar aan de lage kant was het alleen maar zand. Overal staan er gewapende militairen op hun tanks te hangen en met hun mobiele telefoon te spelen.
Vervolgens zijn we naar de tempel van Philae gegaan. Die ligt op een eilandje waar je met een bootje heen gaat. Onderweg stopt hij even en blijft dan drijven waarna een paar muzikanten op zelfgemaakte instrumenten een stukje spelen en daarna hun handelswaar te koop aanbieden voor echt belachelijk lage prijzen. Een landkaart met daarbij 3 kettinkjes; 1,50!

                                       

Onze gids Abdoe, die na zijn 5-jarige studie Germaanse talen in Cairo ook nog 1 jaar Nederlands heeft gestudeerd op de universiteiten van Leuven en Gent maakte van elke bezichtiging van wéér een tempel echt een prachtig iets. Vol passie en humor legt hij alles op een begrijpelijke manier uit in een rollenspel waarin de groep gasten de acteurs zijn. Beetje jammer dat Willem dan net uitgekozen werd om de duivel Seth (Satan) te spelen ……
's Middags na het eten zijn we lekker op het bovendek in de schaduw gaan zitten, op een ligbed in de zon was het niet uit te houden. Gemeten temp; 34,6 graden!  's Avonds met een hele groep naar de bazaar geweest, wat een drukte! Leuk om eens te zien, maar niet veel gekocht. Wel veel reacties van de lokale kooplui omdat Willem aan beide armen een vrouw had, Anja aan de ene kant en een in Nederland wonende Japanse dame die in haar eentje ook deze reis maakte. Gegrinnik over eventuele Viagra, en zelfs kon hij een van de dames ruilen tegen en complete winkel ….

Op dag 6 vertrokken vanuit Aswan in de afvaart. Even aangelegd in Kom Ombo om daar nog een tempel te bezichtigen. Daarna gelijk weer de hele dag verder varen naar Esna. Helaas was het net vandaag mistig van het fijne Saharazand, er stond een stevige wind en het is maar net boven de 20 graden. Jammer, want op het bovendek was zo'n vaardag juist zo lekker geweest.

Op dag 7 ging het schip al heel vroeg verder stroomafwaarts voor het laatste stukje van Esna naar Luxor. Even later kwamen we aan bij de sluis, die nu weer in bedrijf was. Wij zijn blijven liggen maar van een paar vroege vogels hoorden we dat er eerst betaald moest worden voor de deuren opengingen. Met veel geschreeuw kregen ze het schip er toch zonder problemen doorheen! In Luxor meerden we aan langszij 3 andere allemaal opgelegde schepen. Van de 350 schepen die normaal varen zitten er ruim 200 zonder werk! Het toerisme is sinds de onlusten meer dan gehalveerd!
De ochtendexcursie was een ritje met een koetsje dwars door de stad, over de inheemse markt en een stukje over het platteland en een aangrenzend dorpje. Wat we daar gezien hebben valt met geen pen te beschrijven. Gelukkig hebben we de foto,'s nog.  In het verkeer is het het recht van de brutaalste, en de lokale markt......onvoorstelbare chaos. Vers vlees hangt gewoon buiten aan een haak. Hygiëne?? Nooit van gehoord! Maar iedereen lijkt tevreden en weten niet beter.

 

Na de lunch op het schip hebben we nog 2 tempels bezocht, eerst de wereldberoemde Karnak en daarna de Luxor tempel die door de uitleg van onze gids weer heel interessant werden, zonder hem zouden het slechts oude stenen zijn.

 

De retourvlucht met tussenstop in Hurghada bracht ons veilig terug op Schiphol, waar het een graadje of 30 frisser was dan aldaar ………….... Brrrrr!

 

Willem en Anja.